Laman Pinjaman Bitcoin

Laman Pinjaman Bitcoin

Pinjaman Bitcoin membolehkan pelanggan meminjam wang dengan meletakkan Bitcoin mereka sebagai cagaran atau melaburkan Bitcoin mereka untuk kepentingan. Catatan ini merangkumi laman web pinjaman Bitcoin terkemuka di sekitar.

Ringkasan Laman Pinjaman Bitcoin

Pinjaman Bitcoin adalah pinjaman yang diberikan kepada individu atau perniagaan sebagai pertukaran Bitcoin (atau cryptocurrency lain) sebagai jaminan. Pinjaman berbeza antara satu sama lain mengikut panjang, faedah tahunan, jadual pembayaran balik, dan nisbah Pinjaman kepada Nilai mereka.

Ringkasnya, pinjaman Bitcoin. Untuk penjelasan yang lebih terperinci mengenai pinjaman Bitcoin dan penjelasan mengenai laman web pinjaman yang berbeza – teruskan membaca, inilah yang akan saya bahas:

1. Apa itu Pinjaman Bitcoin?

Pinjaman Bitcoin adalah proses mengambil pinjaman secara fiat (USD, EUR, dll.) Sambil meletakkan Bitcoin anda sebagai jaminan terhadap pinjaman.

Ramai orang mahu menyimpan mata wang kripto mereka sebagai pelaburan jangka panjang (juga dikenali sebagai Hodling), namun mereka masih memerlukan wang tunai untuk disewa, memulakan perniagaan, percutian atau pelbagai alasan lain.

Pinjaman Bitcoin atau cryptocurrency membolehkan mereka menerima pinjaman secara fiat dengan meletakkan cryptocurrency mereka sebagai cagaran. Dengan cara ini, anda dapat wang tunai segera, dan apabila anda mendapat wang yang cukup untuk membayar balik pinjaman, anda boleh mendapatkan jaminan anda semula.

Alasan lain untuk mengambil pinjaman dan bukannya menjual Bitcoin anda adalah untuk mengelakkan kejadian cukai yang memerlukan anda membayar keuntungan yang diperoleh dengan pembelian.

Oleh kerana cryptocurrency anda diletakkan sebagai cagaran, kebanyakan pinjaman yang disokong crypto tidak memerlukan pemeriksaan kredit dan dapat dilaksanakan dengan serta-merta.

Meminjam Bitcoin untuk Minat

Sebilangan besar syarikat yang membekalkan pinjaman Bitcoin juga membolehkan pelanggan meminjamkan Bitcoin mereka untuk kepentingan. Sekiranya, misalnya, anda tidak memerlukan wang tunai, anda masih boleh menyimpan Bitcoin anda dan menerima faedah tahunan untuk deposit anda.

Ini bermaksud Bitcoin anda dapat menjana pendapatan tambahan untuk anda, dan bukannya hanya berbaring di dompet Bitcoin anda.

Mengira pinjaman yang disokong Bitcoin

Apabila anda mengambil pinjaman yang disokong crypto, anda meletakkan cryptocurrency anda sebagai jaminan. Oleh kerana cryptocurrency cenderung sangat tidak stabil, syarikat pinjaman perlu memastikan nilai cagaran anda sentiasa dapat melindungi pinjaman, sekiranya anda tidak dapat membayarnya kembali dalam fiat.

Salah satu cara syarikat dapat memastikan cagaran anda dapat melindungi pinjaman adalah dengan mengira nisbah LTV pinjaman.

Nisbah LTV

Nisbah LTV (pinjaman ke nilai) pinjaman menentukan jumlah cagaran kripto yang perlu anda hantar untuk mengambil atau mengekalkan pinjaman. Ia dikira dengan membahagikan jumlah pinjaman dengan jumlah yang dimasukkan sebagai cagaran.

Contohnya, pinjaman $ 10,000 dengan cagaran 2 BTC masing-masing bernilai $ 10,000 mempunyai LTV 10,000 / 2 * 10,000 = 0,5 atau 50%.

Inilah contoh lain – Pinjaman $ 10,000 dengan cagaran 5 BTC masing-masing bernilai $ 10,000 akan mempunyai LTV 10,000 / 5 * 10,000 = 0,2 atau 20%.

Perlu diingat bahawa apabila cryptocurrency berubah harga, LTV juga berubah. Sebagai contoh, jika Bitcoin tiba-tiba turun menjadi $ 5,000, LTV contoh terakhir kami adalah 10,000 / 5 * 5000 = 0,4 atau 40%.

LTV yang lebih rendah bermaksud jaminan anda dapat menampung pinjaman dengan mudah jika diperlukan, sementara LTV yang tinggi meletakkan syarikat pinjaman berisiko bahawa anda mungkin tidak dapat membayar balik pinjaman anda.

Panggilan Margin

Sekiranya LTV anda menjadi terlalu tinggi, panggilan margin mungkin berlaku oleh syarikat pinjaman. Panggilan margin bermaksud bahawa anda, peminjam, perlu mengambil langkah untuk menurunkan kembali LTV anda. Ini boleh dilakukan dengan memasukkan lebih banyak cryptocurrency sebagai cagaran, atau dengan membayar balik sebahagian pinjaman dalam fiat.

Sekiranya anda tidak dapat melakukan salah satu perkara di atas, syarikat pinjaman boleh menjual sebahagian cagaran anda untuk menurunkan LTV ke zon selamat.

Bayaran Asal

Banyak syarikat mengambil yuran permulaan untuk membuat pinjaman. Sebagai contoh, syarikat yang mengenakan bayaran permulaan 2% untuk pinjaman $ 10,000 akan mengambil $ 200 sebagai pembayaran untuk perkhidmatan tersebut.

APR pinjaman

APR bermaksud kadar peratusan tahunan. APR adalah faedah tahunan keseluruhan yang anda perlukan untuk membayar pinjaman anda, termasuk semua yuran (faedah + yuran asal). APR dikira dengan membahagikan berapa banyak yang anda bayar pada akhir 12 bulan dengan jumlah pinjaman asal.

Contohnya, jika anda mengambil pinjaman sebanyak $ 10,000 dengan yuran permulaan 1% dan kadar faedah 5%, APR adalah 6% (5 + 1) dan pada akhir 12 bulan, anda perlu membayar $ 10,600.

Penting:

Sebilangan syarikat mengira kadar faedah berdasarkan penggabungan (mis. Bitbond), menjadikan APR agak sukar untuk dikira.

Sebilangan besar syarikat akan memberi anda kalkulator pinjaman atau sebilangan anggaran APR anda. Sebelum mengambil pinjaman, pastikan anda memahami dengan tepat berapa banyak yang perlu anda bayar.

2. Platform Pinjaman Bitcoin Nexo

Nexo membolehkan pelanggannya menerima pinjaman yang disokong oleh kripto sebagai ganti cagaran dalam lebih daripada 20 cryptocurrency yang mereka sokong. Nexo dapat memberikan pinjaman dalam 40 mata wang fiat yang berbeza, di 200 bidang kuasa di seluruh dunia.

Pinjaman Nexo mempunyai nilai LTV 50% untuk pinjaman yang disokong Bitcoin dan Ethereum, 40% untuk pinjaman yang disokong XRP, dan 30% untuk pinjaman yang disokong token Nexo.

APR untuk pinjaman Nexo adalah 11.9% selama 12 bulan tanpa bayaran asal. Ini boleh diturunkan kepada 5.9% selama 12 bulan jika anda membayar balik atau mengembalikan pinjaman anda dengan token Nexo.

Tidak ada pembayaran faedah yang perlu dibayar sepanjang tempoh pinjaman, jadi anda tidak perlu membuat pembayaran sementara pinjaman masih belum selesai.

Token Nexo dikeluarkan di ICO Nexo pada tahun 2017 dan boleh dibeli di beberapa bursa. Tidak seperti banyak ICO, Nexo mematuhi SEC di bawah peraturan D (menjadikannya lebih STO).

Selain daripada potongan pinjaman, Nexo membayar 30% daripada keuntungan syarikat kepada pemegang token Nexo. Terdapat dua jenis dividen, tetap dan setia.

Pasukan Nexo adalah pasukan yang sama di belakang Credissimo, syarikat Eropah awam yang menyediakan pinjaman pengguna dalam talian segera, pembiayaan e-dagang dan perkhidmatan pembayaran bil. Credissimo diaudit oleh Deloitte.

Credissimo mempunyai lebih daripada 100 pekerja dan baru-baru ini memenangi Anugerah Perniagaan Forbes untuk Inovasi Sektor Kewangan.

Nexo nampaknya mengekalkan Cemerlang Skor TrustPilot dari penggunanya, yang agak luar biasa dalam ekosistem cryptocurrency. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai Nexo di dalamnya kertas putih asal.


3. Platform Pinjaman Bitcoin BlockFi

BlockFi, yang ditubuhkan pada bulan Ogos 2017, adalah syarikat permulaan yang berpangkalan di AS yang telah memperoleh dana lebih dari $ 60 juta dari individu dan VC yang dihormati.

BlockFi menawarkan pinjaman yang disokong crypto di 35 negeri AS. Pinjaman boleh disokong oleh Bitcoin, Etheruem, Litecoin, dan GUSD (Gemini’s Stablecoin).

Untuk mengambil pinjaman dari BlockFi, anda perlu lulus proses pengesahan KYC mereka dan memenuhi syarat berikut:

 • Minimum $ 15,000 dalam aset crypto
 • Tiada gadai janji ke atas aset (termasuk cukai)
 • Tiada muflis

Pinjaman BlockFi mempunyai LTV 50% dan APR bermula pada 6.5% (yuran permulaan 2% + faedah tahunan 4.5%) selama 12 bulan.

Di atas perkhidmatan pinjaman yang disokong crypto, BlockFi menawarkan Akaun Bunga BlockFi (juga dikenali sebagai BIA). BIA membolehkan anda memperoleh faedah gabungan pada Bitcoin, Ethereum atau GUSD anda setiap bulan.

Hasil peratusan tahunan (APY) pada BIA anda boleh berkisar antara 0.5% hingga 8.6% bergantung pada jumlah yang anda laburkan.

Laman pinjaman Bitcoin jadual APY

Walaupun perkhidmatan BlockFi kelihatan menarik, beberapa ulasan dalam talian mendakwa bahawa syarikat itu membuat semula dana pengguna dan beroperasi dengan rizab pecahan. Ini bermaksud BlockFi menggunakan crypto yang diposkan sebagai cagaran atau di dalam BIA untuk berusaha menjana keuntungan – hampir sama dengan bank biasa.

Bercakap dengan peguam anda. Hampir setiap undang-undang penipuan negeri serupa. Yang diperlukan hanyalah pelanggan yang kehilangan wang + pejabat daerah atasan / atasan umum yang mengenakan bayaran kepada anda secara peribadi #pemerhatian aset pelanggan-walaupun pelanggan bersetuju. Anda sangat memerlukan nasihat undang-undang!

– Caitlin Long &# 128273; (@CaitlinLong_) 6 Mac 2019

Ini adalah model yang agak berisiko untuk digunakan dan dapat membahayakan dana pengguna. Secara peribadi, saya tidak akan melabur dalam syarikat yang menggunakan model jenis ini.

4. Platform Pinjaman Bitcoin Modal Tidak Bercorak

Unchained Capital ditubuhkan pada tahun2017 Oleh Joe Kelly dan Dhruv Bansal di Austin Texas. Syarikat itu dibesarkan $ 3 juta dalam pusingan biji dari Ecliptic Capital dan Permulaan.

Unchained Capital menawarkan dua perkhidmatan utama – peti besi untuk menyimpan pegangan Bitcoin anda di luar talian dalam alamat multisig, dan pinjaman yang disokong crypto.

Semasa meminta pinjaman yang disokong crypto dari Unchained Capital, cagaran anda akan disimpan dalam alamat multisig yang dikendalikan oleh anda, Unchained Capital dan ejen utama pihak ketiga. Mana-mana 2 daripada 3 tandatangan boleh mengeluarkan dana yang diperlukan.

Model multisig ini jauh lebih baik daripada model biasa di mana anda memberikan kawalan sepenuhnya ke atas dana anda kepada syarikat pinjaman, kerana beberapa sebab:

Unchained Capital tersedia di peringkat antarabangsa dan di AS kecuali:

 • Alabama
 • Nevada
 • New York
 • Utara Dakota
 • Dakota Selatan
 • Tennessee
 • Vermont

Laman pinjaman Bitcoin peta USA

Kadar faedah untuk pinjaman bersandarkan kripto bermula dari 8.5% selama 3 bulan hingga 13.5% selama 36-60 bulan. Bayaran permulaan adalah antara 0.5% -1%. LTV untuk pinjaman dalam 50%.

Unchained Capital hanya menerima Bitcoin dan Ethereum sebagai cagaran. Pinjaman minimum adalah $ 10K untuk pelanggan yang berpangkalan di AS. Pinjaman antarabangsa hanya tersedia untuk kegunaan komersial dan mempunyai minimum $ 100K.

Tidak seperti BlockFi dan Nexo, Unchained Capital tidak menawarkan cara untuk menjana pendapatan dengan crypto anda, yang menjadikannya sedikit kurang popular daripada dua syarikat di atas.

Saya secara peribadi percaya ini kerana Unchained Capital memfokuskan pinjaman dan keselamatan cagaran pengguna lebih daripada persaingan. Anda mungkin tidak akan melihat “helah” cadangan pecahan berlaku dengan platform ini, yang pada pendapat saya, menjadikannya lebih selamat.


5. Platform Pinjaman BitBond

Bitbond adalah syarikat pinjaman cryptocurrency yang telah wujud sejak 2013.

Syarikat ini ditubuhkan oleh Jürgen Walter, Radoslav Albrecht, dan Robert Nasiadek dan terletak di Berlin, Jerman. Bitbond mempunyai lebih daripada 20 pekerja dan memperoleh dana lebih dari $ 13 juta dari pelbagai pelabur.

Bitbond sangat berbeza dengan syarikat yang dinyatakan di atas kerana pinjamannya tidak disokong oleh crypto. Sebaliknya, ia menyediakan pinjaman untuk kegunaan komersil hanya di mana peminjam menjalani ujian kelayakan kredit untuk layak mendapat pinjaman.

Pinjaman mempunyai yuran permulaan 2% – 3% dan perlu dibayar balik setiap bulan dengan kadar faedah 1%. Jenis pembayaran balik ini lebih kompleks daripada pembayaran satu kali biasa + pengiraan APR, jadi pastikan untuk mendapatkan jadual pembayaran pinjaman yang lengkap sebelum memohon.

Sekiranya anda tidak mencari pinjaman, anda juga boleh menyokong pinjaman tertentu dengan harapan mendapat APY yang tinggi untuk pelaburan anda. Melabur dalam pinjaman boleh menghasilkan APY dari 10% hingga 35%, dengan APY yang dijangkakan sekitar 13%.

Penting untuk diketahui bahawa kerana pinjaman ini tidak disokong oleh sebarang jaminan, risiko untuk tidak dibayar jauh lebih tinggi (seperti yang anda lihat dari pengalaman peribadi saya sendiri).

Bitbond juga melakukan STO untuk token BB1 sendiri dan mengumpulkan $ 2.3 juta dari pelabur di seluruh dunia (kecuali AS). Sebahagian besar dana STO akan digunakan untuk membiayai pelaburan di platform Bitbond dan memanfaatkan modal yang ada.

Pemegang token menerima faedah 1% dari jumlah pelaburan mereka setiap suku tahun (4% setahun). Selain itu, 60% keuntungan Bitbond akan dibayar kepada pemegang token sebagai kupon berubah setiap tahun.

Secara peribadi, saya mempunyai beberapa pengalaman yang sangat buruk dengan laman web yang mempunyai model pinjaman yang serupa dengan Bitbond, tetapi saya tidak mempunyai pengalaman dengan Bitbond itu sendiri. Selain itu, apabila anda cuba mendaftar ke Bitbond sebagai pemberi pinjaman atau peminjam, anda akan mendapat pesanan yang mengatakan bahawa pendaftaran ditutup.

6. Platform Pinjaman YouHodler

YouHodler adalah platform pinjaman yang berpusat di Eropah yang berpusat di Cyprus dan Switzerland. Ia membolehkan pengguna meminjam USD, EUR, GBP, CHF atau BTC, menggunakan mana-mana 20+ cryptocurrency yang disokong sebagai cagaran.

Platform ini menawarkan salah satu nisbah pinjaman-ke-nilai tertinggi (LTV) mana-mana platform pinjaman cryptocurrency, dengan LTV maksimum 90%. Ia juga membolehkan salah satu ukuran pinjaman minimum terkecil, dengan pinjaman hanya $ 100 yang tersedia.

Peminjam boleh memilih jangka masa pinjaman sama ada 30, 60, atau 180 hari, dengan bayaran pinjaman antara 1,70% dan 7,50%.

YouHodler juga memberikan pemberi pinjaman cryptocurrency dengan pulangan APR 12% pada deposit stablecoin, yang jauh lebih tinggi daripada kebanyakan platform lain. Duit syiling dan token lain dapat memperoleh dari APR 4.5% hingga 8.0%.

Perlu diingat bahawa mana-mana pengguna tunggal hanya boleh memasukkan had maksimum cryptocurrency bernilai $ 100,000 ke dalam platform YouHodler.

Selain dari ciri pinjaman dan simpanan biasa, YouHodler juga menawarkan duo perkhidmatan seperti perdagangan yang disebut MultiHODL dan Turbocharge. Ringkasnya, perkhidmatan ini membolehkan pengguna membuat spekulasi mengenai harga aset pada margin, menggunakan pinjaman sebagai leverage.

YouHodler tidak mempunyai kehadiran dalam talian yang besar, namun mereka menilai sangat tinggi Kepercayaan.


6. Kesimpulannya

Pinjaman Bitcoin adalah bentuk baru “perbankan moden” yang membolehkan perniagaan dan individu mendapatkan pinjaman segera dengan meletakkan kripto mereka sebagai jaminan.

Oleh kerana tidak semua laman web pinjaman serupa, saya sangat menyarankan untuk melihat dengan mendalam aspek berikut sebelum memilih laman web pinjaman:

 • Adakah jaminan pinjaman disokong? Ini sangat penting jika anda seorang pelabur.
 • Syarat pinjaman (APV, LTV, jadual pembayaran)
 • Pemegangan cagaran (multisig vs. kustodian vs di dompet syarikat)
 • Adakah syarikat menggunakan dana pengguna untuk pelaburan tambahan?

Adakah anda pernah mempunyai pengalaman dengan Bitcoin atau pinjaman cryptocurrency lain? Saya ingin mendengarnya di bahagian komen di bawah.