Panduan Pemula untuk Dompet Kertas Bitcoin

Panduan Pemula untuk Dompet Kertas Bitcoin

Dompet kertas adalah istilah umum yang diberikan kepada sehelai kertas dengan kunci peribadi (atau frasa biji) yang tertulis di atasnya. Ia dianggap sebagai salah satu amalan terbaik untuk memastikan kunci peribadi anda selamat. Dalam catatan ini, saya akan menerangkan cara membuat dompet kertas dari awal.

Tidak suka membaca? Tonton Panduan Video Kami

Ringkasan Panduan Dompet Kertas

Inilah cara ringkas untuk membuat dompet kertas:

Itulah cara membuat dompet kertas secara ringkas. Sekiranya anda mahukan penjelasan terperinci mengenai proses dan cara memastikannya lebih selamat terus membaca. Inilah yang akan saya bahas:

1. Apa itu Bitcoin Paper Wallet?

Kunci peribadi (atau frasa utama) adalah seperti kata laluan untuk dompet Bitcoin. Ia mesti disimpan di luar talian di tempat yang dikenali sebagai Cold Storage. Kunci peribadi adalah rentetan watak rawak yang panjang dan membingungkan, sementara frasa unggulan adalah sekumpulan 24 kata rawak yang membolehkan anda mengembalikan kunci peribadi.

Ringkasnya, dompet kertas adalah selembar kertas yang mempunyai kunci peribadi anda di atasnya. Ini memastikan bahawa kunci peribadi anda disimpan di luar talian dari tangan penggodam.

Biasanya proses ini akan dilakukan untuk tujuan menyimpan sejumlah besar Bitcoin. Ia dianggap lebih selamat daripada menyimpan duit syiling di dompet panas (iaitu dompet yang disambungkan ke internet).

Semasa menyimpan Bitcoin anda di dompet kertas, anda hanya boleh memuatkan dana ke dompet. Sekiranya anda ingin menghantar dana tersebut, anda perlu mengimport atau menyapu kunci peribadi dompet kertas ke dompet perisian untuk mendapatkan akses ke syiling anda.

Berikut adalah contoh dompet kertas:

dompet kertas bitcoin

Alamat Bitcoin ditulis di atas sementara kunci peribadi ditulis di sebelah kanan 


2. Cara Mudah Membuat Dompet Kertas

Membuat dompet kertas cukup mudah, caranya adalah dengan menyimpannya dengan betul. Sekiranya anda hanya mahu melihat prosesnya dalam tindakan dan tidak begitu peduli dengan keselamatan, anda boleh mengikuti proses ini:

Itu sahaja! Prosesnya mengambil masa 30 saat dan anda mempunyai dompet kertas anda sendiri. Anda boleh menjana seberapa banyak alamat yang anda mahukan dengan memasukkan jumlah pada ‘Alamat untuk dijana’. Semua alamatnya unik dan berbeza.

Inilah keseluruhan proses dalam video:

Mengapa ini dianggap tidak selamat ?

Pertama sekali, kerana anda tersambung ke web semasa melakukan ini, seseorang mungkin memiliki kemampuan untuk melihat apa yang sedang berlaku di skrin anda.

Kedua, jika seseorang dapat menggodam BitAddress misalnya, mereka dapat mengumpulkan semua kunci peribadi yang dibuat orang di laman web ini.

Akhir sekali, jika anda menggunakan Windows, anda mungkin dijangkiti Perisian Malware yang tidak anda sedari. Ini boleh membahayakan kunci peribadi anda kerana orang mungkin memantau tindakan anda.

3. Kaedah Lanjutan untuk Membuat Dompet Kertas

Sekiranya anda benar-benar serius untuk melindungi Bitcoin anda, anda harus memastikan anda membuat dompet kertas yang sangat selamat. Prosesnya agak membosankan, tetapi jika kita membincangkan sejumlah besar wang, maka perlu dilakukan.

Alat yang diperlukan

Proses ini dirancang untuk PC (tutorial Mac akan segera hadir tetapi buat masa ini anda boleh mendapatkan idea umum). Inilah yang perlu anda muat turun ke komputer anda sebelum memulakan:

Muat turun Ubuntu (versi terkini) – Sistem operasi yang akan kami gunakan

Muat turun LiLi (versi terkini) – Perisian untuk memasang Ubuntu pada pemacu kilat kami

Muat turun BitAddress  – Perisian untuk membuat dompet kertas

Anda juga memerlukan pemacu denyar baru (atau diformat sepenuhnya).

Langkah 1 – Pasang Ubuntu pada pemacu kilat anda

PENTING: Langkah ini akan menghapus semua yang anda ada pada pemacu denyar.

 • Buka LiLi dan masukkan pemacu kilat anda.
 • Pastikan anda memilih pemacu yang betul (klik muat semula jika pemacu tidak ditunjukkan).
 • Pilih “ISO / IMG / ZIP” dan pilih fail ISO Ubuntu yang telah anda muat turun pada langkah sebelumnya.
 • Pastikan hanya “Format kunci dalam FAT32” yang dipilih.
 • Klik petir untuk memulakan format dan proses pemasangan

penyediaan lili

Setelah proses selesai, buka zip fail BitAdrress yang telah anda muat turun pada langkah sebelumnya dan salin ke pemacu kilat anda.

Langkah 2 – Pergi ke luar talian dan uji pencetak

Pada ketika ini anda harus memutuskan sambungan komputer anda dari Internet sama ada ia mempunyai Wi-Fi atau sambungan LAN. Pastikan tidak ada akses jarak jauh yang dapat diberikan ke komputer. Setelah selesai, pastikan anda masih dapat mencetak halaman ujian sehingga anda akan tahu pencetak anda berfungsi.

Langkah 3 – Jalankan komputer anda menggunakan Ubuntu dari pemacu kilat anda

Mulakan semula komputer anda. Mengklik F12 atau F1 semasa proses boot-up akan membolehkan anda memilih untuk menjalankan sistem operasi anda dari pemacu denyar anda (# 6 pada gambar di bawah).

muatkan ubuntu dari usb

Setelah sistem operasi Ubuntu dimuat, anda akan memilih pilihan “cubalah Ubuntu”.

Langkah 4 – Siapkan pencetak pada sistem operasi Ubuntu

Pada ketika ini anda ingin menyiapkan pencetak anda pada OS Ubuntu:

 • Klik pada Tetapan Sistem (ikon kunci roda monyet dan roda gigi roda)
 • Klik pada “Pencetak”
 • Klik “Tambah”
 • Tambahkan pencetak anda
 • Cetak halaman ujian

tambah pencetak

Langkah 5 – Buka BitAddress dan cetak dompet kertas baru anda

Langkah terakhir adalah membuka salinan BitAddress.org yang anda miliki dan membuat dompet kertas di mesin anda secara tempatan.

 • Buka penyemakan imbas peribadi di FireFox (klik kanan -> “Buka Tetingkap Peribadi Baru”)
 • Taipkan perkara berikut di bar alamat: fail: //cdrom/bitaddress.org-master/
 • Klik pada pautan “BitAddress.org.html”bitaddress firefox
 • Buat dompet kertas anda dengan menggerakkan kursor sehingga nombor di kanan atas mencapai 100
 • Pilih “Paper Wallet” dari menu
 • Pilih berapa banyak salinan yang ingin anda hasilkan
 • Tambahkan penyulitan BIP38 (pilihan)
 • Cetak dompet kertas anda

cetakan bitaddress

Mengapa proses ini dianggap selamat?


4. Amalan terbaik untuk memastikan dompet kertas anda selamat

Sebaik sahaja anda mempunyai dompet kertas, anda boleh memuatkan dana dengan menggunakan alamat Bitcoin di sebelah kiri. Penting untuk memastikan kunci peribadi (di sebelah kanan) tersembunyi dan tidak bijaksana.

Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk melindungi dompet kertas anda dengan lebih baik:

 • Laminasi sehingga tidak koyak atau pudar
 • Simpan di dalam peti besi atau lokasi yang hanya dapat anda akses
 • Gunakan peranti seperti Cryptosteel untuk menjadikannya bukti bencana

Kaedah lanjutan merangkumi membuat beberapa salinan dompet kertas, masing-masing hanya memegang bahagian kunci peribadi atau frasa biji. Sebagai contoh, membuat tiga salinan separa yang mana dua daripada mereka dapat membuat keseluruhan kunci peribadi. Begini rupa:

Sandaran dompet kertasKredit Gambar

Dengan cara ini anda boleh meninggalkan setiap salinan di lokasi yang berbeza dan menyukarkan seseorang mendapatkan kunci peribadi anda jika mereka hanya mencuri satu salinan.

5. Soalan Lazim

Bagaimana Anda Mengimport Dompet Kertas ke Dompet Perisian?

Apabila tiba masanya dan anda ingin menghantar Bitcoin dari dompet kertas anda, anda perlu mengimport kunci peribadi atau benih ke dalam dompet perisian. Walaupun setiap dompet berbeza dalam prosesnya, idea umum tetap sama:

Penting! Jangan lakukan proses ini di dompet yang sudah menyimpan dana kerana mungkin akan mengatasi kunci peribadi semasa. Sebaiknya muat turun dompet / aplikasi baru dan import untuk proses ini.


6. Kesimpulan – Anda Memerlukan Penyimpanan Sejuk

Sekiranya anda serius mengenai Bitcoin dan ingin menyimpan sejumlah besar duit syiling, anda perlu mendapatkan beberapa bentuk penyimpanan sejuk. Sekiranya anda dapat menyimpan lebih banyak lagi, saya cadangkan menggunakan dompet perkakasan, tetapi jika anda tidak mampu atau ingin mengelakkannya dengan alasan lain, dompet kertas adalah cara untuk pergi.

Nasihat peribadi saya ialah jika anda akhirnya menggunakan dompet kertas, luangkan masa untuk menggunakan kaedah lanjutan selamat dan buat kaedah yang sangat selamat. 30 minit atau lebih anda akan melabur dalam proses ini mungkin terbukti bermanfaat.

Adakah anda pernah mempunyai pengalaman dengan dompet kertas? Apakah kaedah kegemaran anda untuk membuatnya? Saya ingin mendengarnya di bahagian komen di bawah.