Panduan Dagangan Bitcoin untuk Pemula

Panduan Dagangan Bitcoin untuk Pemula

Catatan ini merangkumi asas-asas perdagangan Bitcoin. Ini akan membantu anda membiasakan diri dengan istilah asas, memahami pelbagai cara untuk “membaca” pasaran dan trendnya, membuat rancangan perdagangan, dan belajar bagaimana melaksanakan rancangan tersebut di bursa Bitcoin.

Tidak Suka Membaca? Tonton Panduan Video Kami Sebaliknya:

Pautan ke bahagian sumber

Ringkasan Perdagangan Bitcoin

Perdagangan Bitcoin adalah tindakan membeli rendah dan menjual tinggi. Tidak seperti melabur, yang bermaksud memegang Bitcoin untuk jangka masa panjang, perdagangan berurusan dengan cuba meramalkan pergerakan harga dengan mengkaji industri secara keseluruhan dan grafik harga khususnya.

Terdapat dua kaedah utama yang digunakan orang untuk menganalisis harga Bitcoin – analisis asas dan analisis teknikal. Perdagangan yang berjaya memerlukan banyak masa, wang dan usaha sebelum anda benar-benar dapat menggunakannya.

Untuk berdagang Bitcoin, anda perlu melakukan perkara berikut:

Ringkasnya, perdagangan Bitcoin. Sekiranya anda mahukan penjelasan yang sangat terperinci, teruskan membaca.

1. Perdagangan Bitcoin vs Melabur

Perkara pertama yang ingin kita lakukan sebelum menyelami subjek ini adalah dengan memahami apa itu perdagangan Bitcoin, dan bagaimana ia berbeza dengan melabur dalam Bitcoin.

Apabila orang melabur dalam Bitcoin, ini biasanya bermaksud bahawa mereka membeli Bitcoin untuk jangka masa panjang. Dengan kata lain, mereka percaya bahawa harganya akhirnya akan naik, tanpa mengira kenaikan dan kenaikan yang berlaku di sepanjang jalan. Biasanya, orang melabur dalam Bitcoin kerana mereka percaya pada teknologi, ideologi, atau pasukan di belakang mata wang.

Pelabur Bitcoin cenderung untuk HODL mata wang untuk jangka masa panjang (HODL adalah istilah yang popular dalam komuniti Bitcoin yang sebenarnya lahir dari kesalahan ketik kata “tahan” – dalam catatan lama 2013 di forum BitcoinTalk).

Sebaliknya, peniaga Bitcoin membeli dan menjual Bitcoin dalam jangka masa pendek, apabila mereka berpendapat keuntungan boleh dibuat. Tidak seperti pelabur, peniaga melihat Bitcoin sebagai instrumen untuk menjana keuntungan. Kadang kala, mereka tidak peduli untuk mempelajari teknologi atau ideologi di sebalik produk yang mereka jual.

Oleh kerana itu, orang boleh memperdagangkan Bitcoin dan masih mempedulikannya, dan banyak orang di luar sana melabur dan berniaga pada masa yang sama. Mengenai kenaikan populariti perdagangan Bitcoin (dan beberapa altcoin) secara tiba-tiba – terdapat beberapa sebab untuk itu.

Pertama, bitcoin sangat tidak menentu. Dengan kata lain, anda boleh mendapat keuntungan yang lumayan sekiranya anda berjaya menjangka pasaran dengan betul. Kedua, tidak seperti pasaran tradisional, perdagangan Bitcoin dibuka 24/7.

Sebilangan besar pasar tradisional, seperti saham dan komoditi, mempunyai waktu buka dan tutup. Dengan Bitcoin, anda boleh membeli dan menjual sesuka hati.

Akhirnya, landskap Bitcoin yang tidak terkawal menjadikannya agak mudah untuk memulakan perdagangan — tanpa memerlukan proses pengesahan identiti yang panjang.

Terlalu Sibuk untuk Berdagang Sendiri? Cari Perdagangan Salin di eToro

2. Kaedah Perdagangan

Walaupun semua peniaga mahukan perkara yang sama, mereka mengamalkan kaedah yang berbeza untuk mendapatkannya. Mari kita tinjau beberapa contoh jenis perdagangan yang popular:

Perdagangan hari

Kaedah ini melibatkan melakukan banyak perdagangan sepanjang hari dan berusaha mendapat keuntungan dari pergerakan harga jangka pendek. Para peniaga hari menghabiskan banyak masa untuk menatap skrin komputer, dan mereka biasanya menutup semua perdagangan mereka pada akhir setiap hari.

Melecur

Strategi perdagangan hari ini menjadi popular sejak kebelakangan ini. Scalping berupaya membuat keuntungan besar dari perubahan harga yang kecil, dan sering disebut sebagai “mengambil wang di hadapan mesin pengukus.”

Scalping memfokuskan pada perdagangan jangka pendek, dan berdasarkan idea bahawa membuat keuntungan kecil berulang kali menghadkan risiko dan memberi kelebihan kepada peniaga. Scalpers dapat membuat puluhan — atau bahkan ratusan — perdagangan dalam satu hari.

Perdagangan swing

Jenis perdagangan ini cuba memanfaatkan “perubahan” semula jadi dari kitaran harga. Pedagang swing cuba melihat permulaan pergerakan harga tertentu, dan memasuki perdagangan kemudian. Mereka bertahan sehingga pergerakan mati, dan mengambil keuntungan.

Pedagang swing cuba melihat gambaran besar tanpa sentiasa memantau skrin komputer mereka. Sebagai contoh, swing trader dapat membuka posisi perdagangan dan menahannya selama berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan sehingga mereka mencapai hasil yang diinginkan.

4. Memahami Syarat Perdagangan Bitcoin

Mari kita teruskan beberapa terma dan statistik yang membingungkan yang akan anda temui di kebanyakan pertukaran Bitcoin dan crypto:

Platform Dagangan vs Broker vs Pasaran

Platform perdagangan Bitcoin adalah laman web dalam talian di mana pembeli dan penjual dipadankan secara automatik. Perhatikan bahawa platform perdagangan berbeza dengan broker Bitcoin, seperti Coinmama.

Tidak seperti platform perdagangan, broker menjual Bitcoin secara langsung dan biasanya dengan bayaran yang lebih tinggi. Platform perdagangan juga berbeza dengan pasaran seperti LocalBitcoins, di mana pembeli dan penjual berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain, untuk menyelesaikan perdagangan.

Buku Pesanan

Senarai pesanan beli dan pesanan jual yang lengkap disenaraikan dalam buku pesanan pasaran, yang dapat dilihat di platform perdagangan. Pesanan beli disebut bida, kerana orang menawar harga untuk membeli Bitcoin. Pesanan jual disebut ask, kerana mereka menunjukkan harga permintaan yang diminta oleh penjual.

Buku pesanan Bitstamp

Harga Bitcoin

Setiap kali orang merujuk kepada “harga” Bitcoin, mereka sebenarnya merujuk pada harga perdagangan terakhir yang dilakukan pada platform perdagangan tertentu. Perbezaan penting ini berlaku kerana, tidak seperti dolar AS misalnya, tidak ada satu pun harga Bitcoin global yang diikuti oleh semua orang.

Sebagai contoh, harga Bitcoin di negara-negara tertentu boleh berbeza dengan harganya di AS, kerana pertukaran utama di negara-negara ini termasuk perdagangan yang berbeza.

Catatan: Di sebelah harganya, kadangkala anda juga akan melihat istilahnya tinggi dan rendah. Syarat ini merujuk kepada harga Bitcoin tertinggi dan terendah dalam 24 jam terakhir.

Isipadu

Volume bermaksud jumlah keseluruhan Bitcoin yang telah diperdagangkan dalam jangka masa tertentu. Volume digunakan oleh peniaga untuk mengenal pasti betapa pentingnya trend; trend yang signifikan biasanya disertai oleh jumlah dagangan yang besar, sementara trend yang lemah disertai oleh jumlah dagangan yang rendah.

Sebagai contoh, trend menaik yang sihat akan disertai oleh jumlah yang tinggi ketika harga naik dan volume yang rendah ketika harga menurun.

Sekiranya anda menyaksikan perubahan arah secara mendadak dalam harga, para pakar mengesyorkan untuk memeriksa seberapa besar jumlah dagangan, untuk menentukan apakah itu hanya pembetulan kecil atau permulaan trend yang berlawanan.

Pesanan Pasaran (atau Segera)

Jenis pesanan ini dapat ditetapkan pada platform perdagangan dan akan segera dipenuhi dengan harga yang mungkin. Anda hanya menetapkan jumlah Bitcoin yang anda ingin beli atau jual dan memerintahkan pertukaran untuk segera melaksanakannya. Platform perdagangan kemudiannya sesuai dengan penjual atau pembeli untuk memenuhi pesanan anda dengan hormat.

Setelah pesanan dibuat, ada kemungkinan besar pesanan anda tidak akan ditandingi oleh satu pembeli atau penjual, tetapi oleh beberapa orang, dengan harga yang berbeza.

Sebagai contoh, katakan anda meletakkan pesanan pasaran untuk membeli lima Bitcoin. Platform perdagangan kini mencari penjual termurah yang ada.

Pesanan akan diselesaikan setelah mengumpulkan cukup penjual untuk menyerahkan lima Bitcoin. Bergantung pada ketersediaan penjual, anda mungkin akhirnya membeli tiga Bitcoin pada satu harga, dan dua yang lain pada harga yang lebih tinggi.

Dengan kata lain, dalam pesanan pasaran, anda tidak berhenti membeli atau menjual Bitcoin sehingga jumlah yang diminta tercapai. Dengan pesanan pasaran, anda mungkin akan membayar lebih banyak atau menjual dengan harga yang lebih rendah daripada yang anda inginkan, jadi berhati-hatilah.

Perintah Had

Ini membolehkan anda membeli atau menjual Bitcoin dengan harga tertentu yang anda putuskan. Dengan kata lain, pesanan mungkin tidak dapat dipenuhi sepenuhnya, kerana pembeli atau penjual tidak akan mencukupi untuk memenuhi keperluan anda.

Katakan bahawa anda membuat pesanan had untuk membeli lima Bitcoin pada harga $ 10,000 setiap duit syiling. Oleh itu, anda hanya boleh memiliki 4 Bitcoin kerana tidak ada penjual lain yang bersedia menjual Bitcoin terakhir kepada anda pada harga $ 10,000. Baki pesanan untuk 1 Bitcoin akan tinggal di sana sehingga harganya mencecah $ 10,000 lagi, dan pesanan kemudian akan dipenuhi.

Perintah Berhenti-rugi

Membolehkan anda menetapkan harga tertentu yang ingin anda jual pada masa akan datang, sekiranya harganya turun secara mendadak. Jenis pesanan ini berguna untuk mengurangkan kerugian.

Ini pada dasarnya adalah pesanan yang memberitahu platform perdagangan perkara berikut: jika harga turun dengan peratusan tertentu atau ke titik tertentu, saya akan menjual Bitcoin saya pada harga yang telah ditetapkan, jadi saya akan kehilangan wang sebanyak mungkin. Perintah stop-loss bertindak sebagai pesanan pasaran.

Dengan kata lain, setelah harga berhenti tercapai, pasaran akan mula menjual syiling anda dengan harga apa pun sehingga pesanan dipenuhi.

Bayaran Pembuat dan Pengambil

Syarat lain yang mungkin anda hadapi ketika berdagang adalah yuran pembuat dan yuran pengambil. Secara peribadi, saya masih menganggap model ini menjadi salah satu model yang lebih membingungkan, tetapi mari kita cuba memecahkannya.

Pertukaran ingin mendorong orang berniaga. Dengan kata lain, mereka ingin “membuat pasaran.” Oleh itu, setiap kali anda membuat pesanan baru yang tidak dapat ditandingi oleh pembeli atau penjual yang ada, iaitu pesanan had, pada dasarnya anda adalah pembuat pasaran, dan biasanya anda akan mempunyai yuran yang lebih rendah.

Sementara itu, pengambil pasar membuat pesanan yang terpenuhi seketika, yaitu pesanan pasar, karena sudah ada pembuat pasar untuk memenuhi permintaan mereka. Pengambil mengalihkan perniagaan dari bursa, jadi mereka biasanya mempunyai bayaran lebih tinggi daripada pembuat, yang menambahkan pesanan ke buku pesanan pertukaran.

Sebagai contoh, mungkin anda membuat pesanan had untuk membeli satu Bitcoin pada harga $ 10,000 (paling banyak), tetapi penjual terendah hanya bersedia menjual pada harga $ 11,000. Kemudian anda baru sahaja membuat pasaran baru untuk penjual yang ingin menjual pada harga $ 10,000.

Oleh itu, setiap kali anda membuat pesanan beli di bawah harga pasaran atau pesanan jual di atas harga pasaran, anda menjadi pembuat pasaran.

Dengan menggunakan contoh yang sama, mungkin anda membuat pesanan had untuk membeli satu Bitcoin pada harga $ 12,000 (paling banyak), dan penjual terendah menjual satu Bitcoin pada harga $ 11,000. Maka pesanan anda akan dipenuhi serta-merta. Anda akan mengeluarkan pesanan dari buku pesanan pertukaran, jadi anda dianggap sebagai pengambil pasaran.

6. Kesalahan Perdagangan Biasa

Hebat, anda berjaya sejauh ini, dan sekarang anda sudah mempunyai cukup pengetahuan untuk keluar dan mendapatkan pengalaman di lapangan. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa perdagangan adalah perniagaan yang berisiko dan kesalahan itu memerlukan wang.

Mari kita selesaikan kesilapan yang paling biasa yang dilakukan orang ketika mereka mula berniaga — dengan harapan anda dapat mengelakkannya.

Kesalahan # 1 – Berisiko Lebih Banyak daripada Yang Anda Mampu Kalah

Kesalahan terbesar yang boleh anda buat adalah mempertaruhkan lebih banyak wang daripada yang anda mampu kehilangan. Lihat jumlah yang anda rasa selesa. Inilah senario terburuk: anda akan kehilangan semuanya. Sekiranya anda mendapati diri anda berniaga melebihi jumlah tersebut, berhenti. Anda salah.

Berniaga adalah perniagaan yang sangat berisiko. Sekiranya anda melaburkan lebih banyak wang daripada yang anda selesa, ia akan mempengaruhi cara anda berniaga, dan mungkin menyebabkan anda membuat keputusan yang tidak baik.

Kesalahan # 2 – Tidak Mempunyai Rancangan

Kesalahan lain yang dilakukan orang ketika memulakan perdagangan adalah tidak mempunyai rancangan tindakan yang cukup jelas. Dengan kata lain, mereka tidak tahu mengapa mereka memasuki perdagangan tertentu, dan yang lebih penting lagi, kapan mereka harus keluar dari perdagangan itu. Oleh itu tujuan keuntungan dan henti rugi yang jelas harus diputuskan sebelum memulakan perdagangan.

Kesalahan # 3- Meninggalkan Wang di Bursa

Ini adalah peraturan asas yang paling asas bagi mana-mana peniaga kripto: JANGAN sekali-kali meninggalkan wang anda di bursa yang tidak anda jual sekarang. Sekiranya wang anda berada di bursa, ini bermakna anda tidak mempunyai kawalan ke atasnya. Sekiranya bursa digodam, tidak beroperasi, atau keluar dari perniagaan, anda mungkin akan kehilangan wang itu.

Apabila anda mempunyai wang yang tidak diperlukan dalam jangka pendek untuk berdagang di bursa, pastikan anda memindahkannya ke dompet Bitcoin atau akaun bank anda sendiri untuk disimpan.

Kesalahan # 4 – Memberi Ketakutan atau Ketamakan

Dua emosi asas cenderung mengawal tindakan banyak peniaga: ketakutan dan ketamakan. Ketakutan boleh muncul dalam bentuk penutupan perdagangan anda sebelum waktunya, kerana anda membaca artikel berita yang mengganggu, mendengar desas-desus dari rakan, atau takut dengan penurunan harga secara tiba-tiba (yang mungkin akan segera diperbaiki).

Emosi utama yang lain, keserakahan, sebenarnya juga berdasarkan ketakutan: ketakutan untuk hilang. Apabila anda mendengar orang memberitahu anda mengenai perkara besar seterusnya, atau ketika harga pasaran meningkat dengan mendadak, anda tidak mahu ketinggalan untuk melakukan semua tindakan. Oleh itu, anda mungkin memasuki perdagangan terlalu awal, atau bahkan melambatkan penutupan perdagangan terbuka.

Ingatlah bahawa dalam kebanyakan kes, emosi kita memerintah kita. Oleh itu, jangan sekali-kali mengatakan, “Ini tidak akan berlaku kepada saya.” Ketahui kecenderungan semula jadi anda terhadap ketakutan dan ketamakan, dan pastikan untuk mematuhi rancangan yang telah dibuat sebelum anda memulakan perdagangan.

Kesalahan # 5 – Tidak Mempelajari Pelajaran

Tidak kira sama ada anda berjaya atau tidak, anda akan sentiasa mendapat pelajaran. Tidak ada yang berjaya hanya membuat perdagangan yang menguntungkan, dan tidak ada yang dapat menghasilkan wang tanpa kehilangan sejumlah uang dalam perjalanan.

Yang penting tidak semestinya anda menjana wang atau tidak. Sebaliknya, ini sama ada anda berjaya memperoleh beberapa wawasan baru mengenai cara berdagang dengan lebih baik di lain masa.

7. Soalan Lazim

Bagaimana saya berdagang Bitcoin?

Untuk berdagang Bitcoin, anda perlu melakukan perkara berikut:

Adakah perdagangan hari adalah kaedah yang baik untuk menjana wang?

Perdagangan hari adalah satu kaedah daripada banyak yang boleh anda pilih untuk berdagang. Contoh lain termasuk perdagangan swing atau scalping.

Walaupun ramai orang berpendapat bahawa perdagangan hari adalah cara yang baik untuk menjana wang, lebih daripada 90% orang berhenti berniaga pada 3 bulan pertama.

Segala jenis strategi perdagangan boleh berfungsi selagi anda konsisten dan bersedia meluangkan masa dan usaha untuk belajar bagaimana menjadi lebih baik daripada peniaga lain di luar sana.


8. Kesimpulannya

Kami banyak membahas mengenai perdagangan Bitcoin, tetapi saya harus memberi amaran kepada anda: majoriti orang yang mula berdagang Bitcoin berhenti setelah beberapa saat, kebanyakannya kerana mereka tidak berjaya menghasilkan wang.

Inilah pendapat saya, jika anda ingin berjaya dalam perdagangan, anda perlu memasukkan banyak masa dan wang untuk memperoleh kemahiran yang relevan, seperti usaha lain. Sekiranya anda ingin menceburkan diri dalam perdagangan hanya untuk mendapatkan wang cepat, maka mungkin lebih baik untuk mengelakkan perdagangan sama sekali.

Tidak ada wang yang cepat dan mudah — tanpa risiko atau kelemahan di hujung yang lain. Namun, jika anda komited untuk belajar bagaimana menjadi pedagang Bitcoin profesional, lihat bahagian sumber kami di bawah. Sumber-sumber ini akan membantu anda mendapatkan alat terbaik dan meneruskan pendidikan.

Anda mungkin masih mempunyai beberapa soalan. Sekiranya ya, tinggalkan sahaja di bahagian komen di bawah.